Verkosto, joka pelastaa ihmishenkiä
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa on yli 50 järjestön tai muun yhteisötahon verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen ihmisen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakoinneissakin. Auttajamme toimivat maalla, vesialueilla ja ilmassa.
Vapaaehtoisverkoston toiminta on:
- Vapaaehtoista
- Viranomaisia tukevaa
- Pyyteetöntä
- Organisoitua koulutettua kansalaistoimintaa
Vapepa-järjestöt toimivat yhdessä, jotta jokaisen järjestön osaaminen pystytään hälytystilanteessa hyvin hyödyntämään hädässä olevan ihmisen auttamiseksi. Hälytystilanteessa vapaaehtoiset johtavat omaa toimintaansa.
Kaikille avoin järjestöjen yhteenliittymä
Vapepa-toimintaan voi tulla mukaan jokainen, joka haluaa auttaa muita käytännönläheisellä tavalla. Vapepan järjestöt järjestävät koulutuksen kaikille vapaaehtoisille. Järjestöt myös varustavat omat vapaaehtoisensa. Vuonna 1964 perustetussa Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa toimii ympäri Suomen yhteensä 13 000 vapaaehtoista yli 1000:ssa eri hälytysryhmässä.
Suomen Punainen Risti toimii Vapepan yhteysjärjestönä ja koordinoi Vapepan toimintaa yleisen pelastussuunnitelman osalta. Suomen Meripelastusseura koordinoi vapaaehtoista meripelastustoimintaa Suomen Lentopelastusseura vapaaehtoista lentopelastustoimintaa.
Vapaaehtoisessa toiminnassa mukana olevat henkilöt ovat auttavaisia, empaattisia ja ammattitaitoisia.
Mukaan toimintaan
Ota yhteyttä alueella esim. Suomen Punaiseen Ristiin tai omaan yhdyshenkilöömme. SPR:n kautta voit osallistua Vapepan peruskurssille. Suomen Punaisen Ristin Vapepa-kulut olivat edellisvuotena 1 110 000 euroa. Summa koostuu henkilöstökuluista, kokous- ja koulutuskuluista sekä materiaalihankinnosta. Summasta n. 35 prosenttia rahoittaa SPR ja n. 60 prosenttia on sosiaali- ja terveysministeriön tukea.
Radioamatööreillä on luontevasti harrastukseensa liittyvänä tuo viestintätoiminta. Käytäntö on osoittanut, että se on lähes aina pääasiassa phonella tapahtuvaa, koska maastossa olevien etsintäryhmien toimintaan se soveltuu parhaiten ja on luontevinta. Joskus on harjoituksissa kokeiltu gsm:llä hoitaa viestintää, mutta se ei ole osittautunut monista eri haittatekijöistä johtuen käyttökelpoiseksi.
Itse toimin jäsenenä tällä hetkellä Vapepassa Kainuun- ja Pohjois-Pohjanmaan Maakunta-toimikunnassa sekä Oulun Seudun paikallistoimikunnassa.
Yhteystietoni: jarmo.lempiainen2 (ät) pp.inet.fi +358400206960
Harrastusterveisin
de Jarmo OH8WZ / OH8GNS
Vapepaohjaaja